Főoldal - Jóka


Slovensky  Slovensky Magyar  Magyar


printer  kinyomtatni  

Sajtótájékoztató - projekt Gyökerek


2021. június 17-én, online sajtótájékoztatón mutattuk be azt a projektet, melyet Jóka község a magyarországi Galgagyörk községgel együttműködve pályázott meg.

A projektet támogatta a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás és a határon átnyúló együttműködési projekteket segítő Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program


Az alprogram neve:
SK HU Kisprojekt Alap a nyugati határtérségben


A projekt címe:
Gyökerek – hagyományok és kultúra, elődeink öröksége / Korene – tradície a kultúra,  odkaz našich  predkov, vagy csak röviden: Gyökerek / Korene


A projekt tárgya
az ősök kulturális és történelmi hagyatékának bemutatása a szlovákok és a magyarság fiatal generációi számára, ahol az önkormányzatok partnerségén túl a családi kapcsolatok is még fennállnak.


Célunk
pedig, hogy megerősítsük a Jóka és Galgagyörk közti együttműködést, lehetőséget teremtsünk a fiatalok közti kölcsönös kommunikációra és egymás megismerésére, valamint az ősök nyelvének, kultúrájának és hagyományainak megismerésére.


A projekt jelentősége
a gyökerekhez - a nyelvhez és kultúrához – való visszatérésben rejlik. A projekt fő szempontja nem pusztán a kultúra prezentációja, hanem a kulturális hagyományok újjáélesztése.


A projekt aktivitásai:


Jóka, június 28. - július 2. - 5 napos nyári tábor galgagyörki és jókai gyerekek, illetve felnőttek részvételével
/a programból: ,,Kincskereső falutúra“, csónaktúra a Kis Dunán, a jókai vízimalom és skanzen megtekintése, kirándulás Pozsonyba, iskolai kézműves tábor, a helyi folklórcsoportok megismerése/.


Jóka, június 30. – szeminárium
a kisebbségi kultúráról és oktatásról, a kisebbségek szociológiájáról, térségünk kultúrájáról


Jóka, július 1. –
prezentációs irodalmi est, Fellinger Károly, felvidéki magyar költő legújabb gyermekkönyveinek bemutatója, kötetlen beszélgetés a szerzővel


Jóka, július 2. – szeminárium
a kisebbségek hagyományainak ismertetéséről, megőrzéséről és átadásáról a fiatalabb generációk számára


A projekt további részében az alföldi szlovákok kultúrájának bemutatására kerül sor Galgagyörkön, azon az 1 napos rendezvényen, melyen jókai szlovákok látogatnak el az ősök földjére, Magyarországon. Kiadásra kerül továbbá egy kétnyelvű évkönyv a fiatalok számára.


A projekt eredményeit
közösen működtetjük majd tovább, hiszen további jövőbeli közös rendezvényeket, eseményeket tervezünk, amelyek célja a kapcsolatok létesítése, a határrégió kétnyelvű kultúrájának megismerése és szoros baráti együttműködés testvérfalunkkal.


 

 

- E-mail értesítések