Főoldal - Jóka


Slovensky  Slovensky Magyar  Magyar


printer  kinyomtatni  

Kutyák tömeges chippelése és oltása

 

Tisztelt lakosok, kutyatulajdonosok!

 

Községünkben folyamatosan igyekszünk javítani a kutyák gondozását és ellenőrzését. Korábban nagy számban regisztráltunk gazdájától megszökött vagy kóbor kutyákat, amelyek a község utcáin szaladgáltak. A lakosok féltek és jogosan követelték a helyzet orvoslását. Ezen kutyák többsége nem volt megjelölve sem általános községi jelzéssel, sem pedig mikrochippel, így gyakran nem is lehetett megtalálni a gazdájukat. Éppen ezért egy átfogó kutyanyilvántartási rendszert állítottunk össze és vezettünk be falunkban. Hosszadalmas és igényes háztartási ebösszeírást hajtottunk végre, új általános kutyajelöléseket vezettünk be, adatbázisunkba pedig fotóztuk és fotózzuk a kutyákat. Hosszútávú célunk, hogy a faluban folyamatosan csökkenjen a kóbor  kutyák száma. Ezt a célt ezidáig sikeresen teljesítjük. A helyi polgárőrség, természetesen, most is szinte napi rendszerességgel fog be és szolgáltat vissza elkóborolt házi kedvenceket. Célunk, hogy a lakosság és a kutyák is biztonságban legyenek. Sajnos gyakran megesik, hogy a felelőtlen gazdák nem jelölik meg általános jelzéssel vagy chippel kutyájukat. Megjegyzendő, hogy mindkét feladat a kutyatulajdonosok vagy -tartók felelőssége. A kutya általános jelzéssel való megjelölésének kötelezettségét az önkormányzat 1. sz. 1/2022-es általános érvényű rendeletében határozza meg. A kutya mikrochippel való megjelölésének kötelezettsége az állatorvosi ellátásról szóló törvény 19. § (11) bekezdése értelmében szükséges. Tudjuk és megértjük, hogy sokszor anyagi okokból nem chippeztetjük a kutyát. Ennek a műveletnek a jelenlegi ára a piacon minimum 20 eurótól körülbelül 50 euróig terjed.

 

Önkormányzatunk régóta együttműködik a jól ismert Sloboda zvierat polgári egyesülettel. Ennek az együttműködésnek köszönhetően sikerült kiemelkedően jó árakat biztosítani az egyes állatorvosi eljárásokra, beleértve a chippelést is.

 


Ezért 2022. április 23-án, (szombaton) 10.00-13.00 óráig kutyák tömeges oltására és bechippezésére kerül sor a helyi tűzoltószertár épülete előtt.

 

Egyedi állatorvosi eljárások kedvezményes árai:

- Chippelés regisztrációval együtt:         9 € / kutya
- Veszettség elleni védőoltás:                4 € / oltás
- Fertőző betegségek elleni védőoltás:  6 € / oltás
A hosszú várakozási idő elkerülése miatt lehetőség van pontos időpontra előre bejelentkezni, mégpedig az alábbi linken: bookio.sk.


 A mikrochip felhelyezése gyors, egyszerű és szinte fájdalommentes. Kérjük a kutyatulajdonosokat, hogy a biztonság érdekében a helyszínre érkezés előtt tegyenek kutyájukra szájkosarat és nyakörvet. Kérjük, hozzák magukkal a kutya állatorvosi igazolványát, illetve az általános községi jelzését.

Felhívjuk a chip nélküli idős ebek gazdáinak figyelmét a törvényi kötelezettségre, miszerint minden 12 hetesnél idősebb kutyát meg kell jelölni chippel. Az állat mikrochippel történő megjelölésének és nyilvántartásának előnye a gyors és egyedi azonosítás, amely az állat elvesztése és megtalálása esetén lehetővé teszi az állatról és gazdájáról szóló adatok megszerzését. A megtaláló vagy menhely felveheti a kapcsolatot a tulajdonossal és visszaküldheti a kedvencet gazdájának.

A kutyatartó köteles minden olyan kutyát, amelyet a Szlovák Köztársaság területén 90 napon túl folyamatosan tartanak, bejegyeztetni a kutya-nyilvántartásba, mégpedig azon a helyen, ahol az adott évben a kutya többnyire tartózkodik. A kutya Jóka község kutyanyilvántartásába való felvételét a jókai községii hivatalban, ügyfélfogadó napokon lehet kérni.

Ne felejtsük el, hogy a szigorú oltási terveknek köszönhetően sikerült kordában tartani a veszélyes fertőző betegségeket. Az erősen fertőző baktériumok és vírusok elleni széles körben elterjedt védőoltásnak köszönhetően a fertőzések kockázata és az ezekkel összefüggő halálozások száma jelentősen csökkent. Minden beoltott kutya segít az esetleges járványok csökkentésében vagy megelőzésében, így az oltás nem csak saját kutyánk, hanem más állatok életét is védi.

És még egy probléma. Az ellenőrizetlen kutyatartás sok helyen túlszaporodást eredményez, mert a kutyák nincsenek ivartalanítva ill. a szukák nincsenek sterilizálva. Ezen is gondolkodtunk, és a jövőben nagyon kedvező áron tervezzük a kutyák tömeges kasztrálását, valamint a szukák sterilizálását. A beavatkozás iránt érdeklődők 2022. április 23-án,  előzetesen jelentkezhetnek a tűzoltószertárban.

- E-mail értesítések